Catalunya, reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, serà la Regió Convidada a Madrid Fusión, un dels principals escenaris gastronòmics europeus, que tindrà lloc del 27 al 29 de gener al recinte IFEMA de Madrid.
Coincidint amb el reconeixement com a Regió Mundial de la Gastronomia (CRMG25), Catalunya es converteix en la Regió Convidada de la nova edició de Madrid Fusión. Amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant Prodeca, la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, la regió arriba al congrés amb una gran representació de la seva gastronomia, incloent-hi grans noms de la cuina catalana, productors, figures del món del vi, la rebosteria i la panificació, així com promotors d’hàbits alimentaris saludables, com la Fundació Alícia.
La distinció de Catalunya durant aquest iniciat 2025 com a Regió Mundial de la Gastronomia suposa un gran esdeveniment, ja que és la primera regió europea en rebre aquest tipus de reconeixement. Per això, té tot el sentit que Madrid Fusión aculli Catalunya com a Regió Convidada en la seva 23a edició.
En el marc del programa de Regió Convidada, Catalunya tindrà presència als principals escenaris del congrés. Participaran Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, xefs de Disfrutar*** (Barcelona), que presentaran novetats del seu restaurant a l’Auditori; l’incombustible Nandu Jubany (Can Jubany*, Calldetenes, Barcelona) a l’escenari Polivalent, i Jordi Roca (El Celler de Can Roca***, Girona) al Madrid Fusión Pastry, on explicarà l’evolució dels seus postres inspirats en perfums fins avui.
A l’espai del vi del congrés, Madrid Fusión The Wine Edition, es posarà de manifest el potencial dels productes catalans amb un tast de vins de la regió dirigit per María José Huertas, sommelier del restaurant La Terraza del Casino** (Madrid).
A més, Catalunya comptarà amb un estand propi amb un programa específic per donar a conèixer la feina feta des de la comunitat per convertir la cultura enogastronòmica en un sector estratègic. Aquest espai acollirà activitats amb noms com els xefs Vicent Guimerà (L’Antic Molí* – Estrella Verda -, Ulldecona, Tarragona), Joel Castanyé (La Boscana* – Estrella Verda -, Bellvís, Lleida) o Jordi Vilà (Alkimia*, Barcelona), que mostraran la creativitat i innovació que defineixen la cuina catalana. També hi participaran figures destacades com Marc Ribas (El Ciri, Terrassa, Barcelona), conegut a Catalunya per les seves aparicions a TV3; nous talents com Marta Minoves, guanyadora de l’European Young Chef Award 2024, o Àngel Esteve (Sisè, Lleida), candidat a Cuiner Revelació d’aquesta edició de Madrid Fusión.
Com a Regió Mundial de la Gastronomia i Regió Convidada, Catalunya també es posiciona com a destinació gastronòmica a través dels seus vins i productes autòctons. Es destacaran tallers amb Ferran Centelles i David Seijas, que posaran en valor el territori vinícola català i els seus vins i caves. Precisament, abans de la sessió de Seijas dimarts, es farà un brindis amb cava per celebrar el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.
Altres tallers posaran el focus en productes artesans de qualitat, com l’oli d’oliva, amb una sessió liderada per Àngel Esteve i la Fundació Alícia, que remarcarà el valor nutricional i les aplicacions gastronòmiques d’aquest producte. També es parlarà de formatges amb Alberto Martín, d’ARDAI, o de dolços catalans, a càrrec d’Ana Jarquín, de La Pastisseria (Barcelona).
Sostenibilitat, innovació i cohesió social seran el fil conductor dels tallers i activitats a l’espai de Catalunya, valors que també es destacaran en el taller de David Gil, propietari i director d’innovació d’I+Desserts, que explorarà la innovació aplicada al món del torró.
L’estand immersiu de Catalunya a Madrid Fusión Alimentos de España reflectirà la diversitat i riquesa de la seva cultura i gastronomia, complementant la presència destacada de cuiners, forners, pastissers, empreses, sommeliers i altres protagonistes del sector alimentari i de la restauració catalana, amb noms com Ferran i Albert Adrià (elBulli Foundation i Enigma*, Barcelona), Albert Raurich (Dos palillos*, Barcelona), Joan Roca (El Celler de Can Roca***, Girona), Jordi Butrón (EspaiSucre, Barcelona), Rafa Peña (Gresca, Barcelona), Oriol Balaguer (Oriol Balaguer, Barcelona), Christian Escribà (Pastisseria Escribà, Barcelona) o Lluc Crusellas, entre d’altres.
Sobre Madrid Fusión
Madrid Fusión és el primer congrés de gastronomia del món i un aparador únic per posicionar marques de gastronomia i alimentació, així com aquelles interessades en aquest sector.
La categoria de “Regió Convidada” és una de les formes de participació més rellevants del congrés. Cada any, Madrid Fusión selecciona una regió amb una contribució destacada a la gastronomia internacional per promoure-la de manera transversal durant tot l’esdeveniment. Aquesta exclusivitat és un reconeixement de gran visibilitat i impacte, que implica la presència constant de la regió seleccionada als espais i activitats de l’esdeveniment.
Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025
La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura. El mes de juny de 2023, es va donar a conèixer que la candidatura catalana havia estat l’escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025.
Catalunya és la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.